6 Nations ennakko à la Matti

By
Updated: helmikuu 1, 2014

1.2 alkaa rugbyn 6 Nations turnaus. Kyseessä on Pohjoisen pallonpuoliskon kuuden parhaan joukkoeen, eli Englannin, Ranskan, Irlannin, Skotlannin, Walesin ja Italian, välillä joka vuosi käytävä turnaus. Tätä turnausta voisi ehkä luonnehtia Euroopan mestaruus turnaukseksi, mutta koska se on varsinkin Suomessa suurelle yleisölle sangen tuntematon, päätin tässä kirjoituksessa hieman avata turnauksen voimasuhteita ja kiinnostavia pelaajia. Jotta suomalainen, rugbya huonosti tunteva lukija, hieman ymmärtäisi turnauksen voimasuhteita, olen rinnastanut rugbyjoukkoeet jääkiekkomaajoukkoeisiin.

 

 Englanti (Kanada)

Pohjoisen pallonpuoliskon suurimmilla resursseilla ja pelaajapohjalla operoiva maa. Erona jääkiekossa Kanadaan se, että Englanti ei pärjää läheskään yhtä hyvin. Paperilla todella kovia pelaajia, ja paljon kilpailua pelipaikoista, mutta usein tulokset jäävät huonoiksi. Tämän vuotinen 6 Nations erittäin tärkeä siinäkin mielessä että vuonna 2015 Englanti isännöi rugbyn MM-kisoja, jossa menestystä vaaditaan. Tämän vuotisessa turnauksessa mukana paljon ensikertalaisia. Se kertoo siitä että Englannin valmennusjohto yrittää vielä ajaa uusia pelaajia sisään kansainväliseen rugbyyn jotta nämä olisivat valmiita ensi vuoden MM-kisoissa.

Seuraa näitä:

Sentteri Luther Burrell ja wingeri Jack Nowell pelaavat Ranskaa vastaan 1.2 ensimmäiset maaottelunsa ja toinen wingeri Jonny May vasta toisensa. Tuskin voi olla englantilaiselle pelaajalle kovempaa paikkaa aloittaa majoukkoeura kuin täpötäysi Stade Francais.

Tuittupää:

Numerolla 2 pelaava hookkeri Dylan Hartley sai punaisen viime keväänä Englannin mestaruussarjan finaalissa kun kutsui tuomaria ’vitun huijariksi’ (fucking cheat). On loistava pelaaja keskittyessään oikeisiin asioihin. Miten pää kestää Pariisin huutomyrskyssä?

Ranska (Venäjä)

Ranskan pelaajilla on lahjakkuutta vaikka muille jakaa, mutta on samalla erittäin ailahteleva. Jos kaikki menee putkeen, veikkaisin Ranskan voittavan tämän vuoden turnauksen. Mutta jos asiat eivät ota sujuakseen, niin tuloksena voi olla jopa viimeinen sija, kuten viime vuonna. Ranskan omassa pääsarjassa maksetaan rugbymaailman parhaat palkat, mikä houkuttelee paljon ulkomaisia tähtiä. Ongelmana kuitenkin on että omat nuoret pelaajat jäävät tällä tavalla ilman peliaikaa. Viime aikoina Ranska on pelannut todella huonosti. Päävalmentaja Philip Saint-Andren työpaikka riippunee tämän vuoden turnaussijoituksesta. Ensimmäinen peli Englantia vastaan on äärimmäisen tärkeä jatkon kannalta.

Seuraa näitä:

Sentterikaksikko Wesley Fofana ja Mathieu Bastareaud ovat kuin kaunotar ja hirviö. Fofana on yksi niitä pelaajia joka pystyy henkilökohtaisella taidollaan ja kyvyllään ratkaisemaan jopa kansainvälisiä pelejä. Bastareaudia katsoessa taas joku saattaa ihmetellä onko kyseessä huippu-urheilija vai sohvaperuna. Miehen posket ovat kuin ilmapallot ja painoa löytyy 120kiloa. Mies on kuitenkin todella nopea ja vauhtiin päästessään todella vaikea pysäytettävä.

Tuittupää:

Ranskan numero 8, Loius Picamoles, on hyvänä päivänään yksi maailman parhaita, mutta valitettavasti keskittyy välillä vääriin asioihin. Mikäli vastustajan takarivin forvardit pääsevät ärsyttämään herra Picamolesia, voi soppa olla valmis.

Irlanti (Tsekki)

Irlantikin pystyy hyvänä päivänä kaatamaan minkä tahansa maan maailmassa. Vuoden 2009 6 Nations mestarijoukkoeen runko on kuitenkin auttamattomasti vanhentumassa ja nuoret lupaukset eivät ehkä vielä ole valmiita kantamaan vastuuta. Irlanti kuitenkin oli lähellä voittaa Uuden-Seelannin syksyllä, joten potentiaalia on. Irlantilaiset seurajoukkoeet ovat pärjänneet hyvin Euroopassa, mutta se menestys ei ole kovin hyvin kääntynyt maajoukkoeen eduksi. Ensi vuoden MM-kisojen ollessa Englannissa, on menestystä tultava.

Seuraa näitä:

Irlannin sentteri Brian O’Driscoll vetäytyy eläkkeelle tämän kauden jälkeen. Hän on lajin elävä legenda, joka on 6 Nations turnauksen paras maalintekijä kautta aikojen. Hän on ollut Irlannin joukkoeen sydän ja selkäranka viimeiset 10 vuotta. Tiputettiin viimeisestä British&Irish Lions matsin kokoonpanosta viime kesänä. Haluaa varmasti näyttää kaikille että se oli virhe päätös, ja lähteä eläkkeelle kunnon rytinän seuraamana. O’Driscollista tulee myös sunnuntaina Skotlantia vastaan pelattavassa ottelussa eniten maaotteluita pelannut irlantilainen pelaaja. Paul O’Connell on kaksimetrinen punapää joka on johtanut Irlannin forvardeja jo pitkään. Yksi parhaista maailmassa omalla pelipaikallaan.

Tuittupää:

Cian Healy pelaa Irlannin eturivissä ja on kova luu. Sai viime vuonna Englantia vastaan pelatun ottelun jälkeen 3 viikkoa pelikieltoa kun oli tallonut Englannin pelaajaa.

Wales (Ruotsi)

Walesillä on tällä hetkellä ehkä paras pelaajamateriaali kaikista Euroopan joukkoeista. Jokaiselle pelipaikalla löytyy maailmanluokan pelaaja, ja syvyyttäkin löytyy. Voittoisa Lions joukkoe viime kesältä oli suurelta osin walesiläisistä koostuva. Forvardeissa löytyy kokoa ja näköä. Bäkeissä löytyy käsiä vauhtia, fyysisyyttä ja luovuutta. Sanoisin Walesin olevan turnauksen ykkössuosikki tänä vuonna ja ensi vuonna maailmanmestaruuteen on hyvät saumat. Pelaa kuitenkin Englantia ja Irlantia vastaan vieraissa tänä vuonna, ja noita otteluita on aina vaikea voittaa.

Seuraa näitä:

Fullbäkki Leigh Halfpenny on oli dominoiva pelaaja viime kesän Lions peleissä. Jos jatkaa samanlaista pelaamista 6 Nationssissä niin vastustajat ovat helisemässä. Numerolla 3 pelaava proppi Adam Jones on kiharapehkonsa kanssa hauska näky. Miestä vastaan pelaavilla vastustajilla ei kuitenkaan yleensä ole hauskaa. Äärimmäisen fyysinen ja kova pelaaja, joka on myös yllättävän nopea vapaassa pelissä. Ankkuroi Walesin scrumin.

Tuittupää:

Ian Evans pelasi kesällä voitokkaassa Lions joukkoeessa. Sai kuitenkin juuri ennen turnauksen alkua 12 viikon pelikiellon tallomisesta. Kuuluisi ehdottomasti Walesin avaukseen mutta saa itseänsä syyttää kun ei nyt pääse pelaamaan lainkaan. Olematon!

Skotlanti (Suomi)

Skotlanti on vähän niin kuin Suomi jääkiekossa. Silloin tällöin hyvällä joukkoepelillä suuriakin maita kaatuu, mutta koskaan ei olla turnausten ennakkosuosikkeja. Skotlantia myös vaivaa erittäin vähäiset resurssit. Irlannissa ja Walesissä on 4 ammattilaisjoukkoetta, kun Skotlannissa on vain kaksi. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä että pelaajamateriaali ei ole kovin laaja, joten loukkaantumisiin ei ole varaa. Skotlannin joukkoeen päävalmentajaksi valittu Vern Cotter valmentaa vielä kevään Ranskassa, joten valmennusvastuussa on väliaikaisesti aussi Scott Johnson. Tämä ei liene paras mahdollinen tilanne joukkoeen valmistautumisen kannalta, joten ennestäänkin epävarma Skotlanti ei välttämättä pelaa kovin organisoidusti. Pelaa kuitenkin Englantia ja Ranskaa vastaan kotona, ja näistä kotiotteluista on ennenkin tullut hyviä tuloksia. Viime vuoden kolmas sija oli kuitenkin Skotlannin paras sijoitus pitkään aikaan, joten toivottavasti joukkoe parantaa esityksiään viime vuodesta.

Seuraa näitä:

Fullbäkki Stuart Hogg on tasapaksun Skotlannin tähti. Ehkä ainut pelaaja Skotlannista joka pystyy luomaan paikkoja tyhjästä. Numerolla 10 pelaava Duncan Weir on avainasemassa sen suhteen miten Skotlannin bäkit pelaavat pallon saadessaan. Taito ja kyvyt kalpenevat kuitenkin tällä tasolla, eli jää auttamattomasti jalkoihin. Grayn veljekset Richie ja Jonny ovat kummatkin kaksimetrisiä pellavapäitä. Isoveli Richie on jo vakionaama Skotlannin paidassa, mutta pikkuveli Jonny on joukkoeeseen vasta tyrkyllä, mutta väittäisin että veljekset pekaavat Skotlannin kakkosrivissä yhdessä vielä tämän turnauksen aikana.

Tuittupää:

Numerolla 1 pelaava proppi Ryan Grant vietti yön putkassa tammikuussa kun oli hakannut klassisesti nakkikioskijonossa erään amatööripelaajan. Saamieni tietojen mukaan alkoholilla oli osuutta asiaan. Jäänee nähtäväksi osaako herra Grant erottaa nakkikioskitemput pelikentällä tehtävistä. Osaa joka tapauksessa pelata, ja on joukkoeelleen todella tärkeä palanen.

Italia (Sveitsi)

Italia on pitkän aikaan ’hiukan niin kuin kehittynyt’. Välillä maa voittaa isoja maita, mutta sitten tullaan taas kolisten alas maanpinnalle ja vaikuttaa taas siltä että mitään edistystä ei ole tapahtunut. Italiahan tuli mukaan turnaukseen vuonna 2000, jolloin sen nimi vaihtui 5 Nationssista kuuteen. Siitä lähtien on odotettu milloin Italia nousee seuraavalle tasolle ja rupeaa tasapäin kamppailemaan isojen maiden kanssa, mutta toistaiseksi sitä ei ole nähty. Vuonna 2013 Italia voitti Ranskan ja Irlannin, mutta kolme muuta tappiota tiesivät sijoittumista neljänneksi. Jotta Italian rugby jatkaisi kehittymistään, olisi noiden viime vuotisten voittojen päälle nyt rakennettava. Liian usein hienot voitot eivät ole saaneet jatkoa, vaan italialaiset ovat menneet heti taaksepäin kun ovat päässeet pari askelta eteenpäin. Italiaa vaivaa samat ongelmat kuin Skotlantia. Pelaajakanta on niin pieni, että muutamakin loukkaantuminen tekee liian ison loven kokoonpanoon. Muutama maailmanluokan pelaaja ei riitä kun joukkoeessa on liikaa keskinkertaisia yksilöitä. Tänä vuonna, varsinkin bäkkilinja on kärsinyt avainmiesten loukkaantumisista. Mirco Bergamasco, Andrea Masi, Giovanbatista Venditti ja Gonzalo Canale puuttuvat, ja nuoret paikkaajat eivät vielä ole sillä tasolla että pysyisivät vastustajien vauhdissa mukana.

Seuraa näitä:

Kaikesta huolimatta Italian takariviforvardit Alessandro Zanni, Mauro Bergamasco ja Sergio Parisse kestävät vertailun kaikkien muiden joukkoeiden takarivien kanssa. Erityisesti kapteeni Parisse on elintärkeä Italialle ja pystyy omalla pelaamisellaan ja esimerkillään hinaamaan joukkoettaan jopa voittoihin. Italian flyhalffina, eli numerolla 10, aloittaa Walesia vastaan Tommaso Allan. Tämä nuorukainen on puoliksi skotti ja puoliksi italialainen. Myös Skotlanti oli tiiviisti miehen perässä, mutta hän halusi edustaa Italiaa mieluummin, vaikka oli pelannut Skotlannin ikäkausimaajoukkoeissa. Vasta parikymppinen nuorimies joutuu kovaan paikkaan johtamaan Italian kokematonta bäkkilinjaa.

Tuittupää:

Italian numerolla 3 pelaa liuhupartainen ja lettinen Martin Castrogiovanni. Mies on pelipaikallaan yksi parhaita maailmassa, mutta välillä peli menee sekaisin vastustajan hiillostuksessa.

Arvioimani lopullinen järjestys:

Wales voittaa kaikki pelit tänä vuonna ja siirtyy kohti MM-kisoja ennakkosuosikkina. Ranska tulee toiseksi. Voitto Englannista aloittaa positiivisen kierteen, ja tuloksena kakkossija. Irlanti tulee kolmanneksi, ja Brian O’Driscoll ilmoittaa jatkavansa sittenkin maajoukkoeuraansa MM-kisoihin saakka. Englanti tulee neljänneksi, nuorennusleikkaus lupaa hyvää ensivuotta ajatellen, mutta tänä vuonna tuloksellisesti ei mene vielä hyvin. Skotlanti on tuttuun tapaansa viides. Materiaali ei vaan riitä korkeammalle. Italia on viimeinen, loukkaantumiset bäkkilinjassa tarkoittavat viittä häviötä tänä vuonna.

Eli:

1. Wales

2. Ranska

3. Irlanti

4. Englanti

5. Skotlanti

6. Italia

Matti

You must be logged in to post a comment Login