Kausi puolessavälissä. Finaalipäivä häämöttää!

By
Updated: elokuu 1, 2017

Rugbykausi on Suomessa edennyt suurinpiirtein puoliväliin ja on aika katsoa, missä kohtaa joukkueet hiihtävät ja mitä on Porin finaaleissa odotettavissa.

Porin rugbyseurahan järjestää perinteisen rugbyn finaalipäivän 30.9 Porissa. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen pelipaikaksi on varmistunut Urheilukeskuksen kenttä numero 1, eli ns. UK1. Vaikka stadionille ei loppujen lopuksi päästykkään, niin tämä kenttä on hyvä vaihtoehto. Se antaa mahdollisuuden käyttää stadionin pukukoppeja ja vessoja. Lisäksi kenttä on keskeisellä paikalla, joten myös rugbylle täysin tuntemattomat ihmiset löytänevät paikalle. Finaalipäivänä pelataan 4 ottelua, eli miesten 2.divarin, 1.divarin ja SM-sarjan finaalit sekä naisten SM-sarjan finaali. Neljä peliä yhtenä päivänä asettaa omat haasteensa myös järjestävälle taholle, mutta suunnitelmat ovat edenneet jo pitkälle ja päivästä saadaan varmasti onnistunut.

Miesten alkukausi

Pori rugbyn miesten joukkueen alkukausi on sujunut lupaavissa merkeissä, muutamaa töyssyä kuitenkaan unohtamatta. Joukkue on jo muutaman vuoden taistellut niukan pelaajamäärän kanssa, mutta tänä vuonna tilanne on parantunut rutkasti. Aktiivisten pelaajien määrä lähentelee jo 30 peluria, mikä on tietenkin vaikuttanut myös treenien tasoon. Kun enemmän porukkaa käy treeneissä, niin ollaan päästy treenaamaan enemmän joukkueena tehtäviä asioita. Myös pelaajien sitoutuminen toimintaan on ollut esimerkillistä.

Miesten kausi lähti käyntiin kovalla vierasvoitolla Ahvenanmaasta. Tämä antoi uskoa, että paikka kotifinaaleissa oli saavutettavissa. Kokenut Vaasan joukkue antoi kuitenkin aikamoisen oppitunnin kesäkuussa, ja palautti porilaiset maanpinnalle suvereenilla voitolla 40-14. Pitkä ottelutauko keskellä kesää antoi hyvin aikaa kuitenkin treenata, ja Seinäjoki kaatuikin Porissa heinäkuussa selvästi. Tällä voitolla Pori meni sarjan puolivälissä komeasti sarjakärkeen, Vaasan ja Ahvenanmaan vaaniessa kuitenkin muutaman pisteen päässä.

Kotiottelussa Vaasaa vastaan 19.8 onkin sitten paljon pelissä. Pelin voittava joukkue ottaa ison askeleen kohti lohkon voittoa ja finaalipaikkaa. Molemmilla on tämän jälkeen jäljellä pelit Ahvenanmaata ja Seinäjokea vastaan, mutta alkukauden perusteella nämä joukkueet eivät kykene vielä tällä kaudella haastamaan Poria ja Vaasaa.

Pelaajavalmentaja Jono Kyffin näkee alkukauden positiivisena ja uskoo Porin parhaiden pelien olevan vielä edessäpäin. ’Olemme ajoittain pelanneet todella hyvin ja kehittyneet treenien kautta. Erityisen hienoa on ollut nähdä kuinka sangen uudet pelaajat ovat ottaneet vastuuta ja pelanneet hyvin’, Kyffin toteaa. ’Puolustuksemme on vuotanut muutamaan otteeseen liikaa, mutta treenin kautta sekin on parantunut todella paljon. Olemme täksi kaudeksi muuttaneet hieman pelityyliämme ja sen kanssa on ollut hieman hakemista, mutta parempaan suuntaan mennään’, Kyffin linjaa. ’Uskon vakaasti että voimme voittaa tämän lohkon ja napata paikan kotifinaaleissa!’

Miesten pelit siis jatkuvat 19.8, kun Pihlavassa kohdataan aina vaarallinen Vaasan joukkue.

Naisten alkukausi

Porin rugbyseuran naistenjoukkue on tuttuun tapaan pelannut Vaasan naisten kanssa yhteisellä joukkueella naisten 1.divaria. Kuten miehetkin, myös Porin naiset ovat tahineet alhaisten pelaajamäärien kanssa. Tälläkin osastolla on kuitenkin nähtävissä jo valoa tunnelin päässä.

Täksi kaudeksi naisten divariin tuli mukaan uutena joukkueena Kuopio, mikä on hienolla tavalla lisännyt vaihtelua peleissä. Kuopio onkin osoittanut todella kovaksi joukkueeksi, antamalla tiukan vastuksen porilaisille ja voittamalla Hämeenlinnan. Pori/Vaasa yhdistelmä on kuitenkin osoittautumassa liian kovaksi muille divarissa tänäkin vuonna. Joukkueen runko koostuu kuitenkin todella kokeneista pelaajista, jotka pyörittävät peliä kovalla rutiinilla. Pori/Vaasalla onkin mahdollisuus varmistaa divarin voitto jo 12.8 vieraspelissä Kuopiota vastaan, voitettuaan Linnan ja Kuopion aikaisemmissa peleissä. 19.8 Linnan naiset saapuvat Poriin ja silloin onkin kauden ainoa mahdollisuus nähdä joukkue tositoimissa kotikentällä.

 

30.9 Porissa pelataan siis 4 sarjan finaalit. Seuraavassa hieman ennakkoa mitkä joukkueet ovat tällä hetkellä tyrkyllä pelaamaan Porissa.

Viime kauden jälkeen Suomen Rugbyliitto muutti sarjasysteemiä miesten osalta. SM-sarjan joukkuemäärä tiputettiin kuuteen joukkueeseen, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Neljä parasta etenevät välieriin ja sarjan viimeinen tippuu 1.divariin. Yksi uusi sarjataso myös luotiin kun miesten 2.divari näki päivänvalon. Tarkoitus on pitää SM-sarja kovana kilpailullisena sarjana, 1.divari sinne haluavien hautomona ja 2.divari matalankynnyksen kehityssarjana. Kauden alun perusteella muutos on ollut todella onnistunut ja toiveissa onkin että tämä systeemi pysyy pitkälle tulevaisuuteen.

Miesten SM-sarja

Miesten korkein sarjataso on ollut tänä vuonna hieman aiempaa enemmän ’levällään’. Sarjaa aiemmin dominoinut ja hallitseva mestari Helsingin Rugby Club on pelannut historiallisen huonon alkukauden. Helsinki on hävinnyt neljästä ottelusta peräti kolme. Tämä on enemmän kuin kausilla 2014-2016 yhteensä. Häviöt ovat tulleet sarjankärkijoukkueita vastaan, mutta aiempina vuosina HRC on kyllä kääntänyt tiukat pelit edukseen, eikä ole ajautunut tappioputkiin. Helsingillä on ongelmia loukkaantumisten kanssa, joten joukkue saattaa olla syyskuussa taas yllättävän kova.

Helsingin keräillessä rivejään ovat Jyväskylä ja Helsingin Warriors nousseet SM-sarjan kärkeen. Erityisesti Warriorsin peliesitykset ovat olleet korkealla tasolla, eikä muutamien avainpelaajien poissaolot ole menoa haitannut. Jos Warriors ei pelaa miesten finaalissa, niin voidaan puhua todella isosta yllätyksestä.

Myös Jyväskylä on esittänyt hyviä otteita kauden ekalla puoliskolla. Niukka tappio Warriorsille ja HRC:n murskaaminen kotona käyvät hyvästä esimerkistä. Vaikean vieraspelin Porvoota vastaan vajaamiehinen Jyväskylä käänsi silkalla tahdonvoimalla edukseen. Jyväskylällä ei kuitenkaan ole sellaista syvyyttä joukkueessa kuin Helsingin nipuilla, joten paljon riippuu siitä miten pelaajat pysyvät kasassa syyskuun lähestyessä.

Porvoosta käsin toimivat Old Town Shamrocks on noussut näiden vanhojen joukkueiden kantaan, ja joukkue onkin hyvä esimerkki miten pitkäjänteisellä toiminnalla ja treenaamisella on pientenkin paikkakuntien joukkueiden mahdollista taistella Suomen kärkisijoista. OTS aloitti toimintansa samoihin aikoihin kuin Pori, mutta sittemin joukkueiden tiet ovat menneet hieman eri suuntiin. OTS:n pelatessa Sm-sarjaa ja Porin tahiessa 2.divarissa. Tällä kaudella Porvoo on jälleen ottanut muutaman kovan askeleen eteenpäin. Voitto HRC:stä oli kova suoritus, mikä vei Porvoon lähelle välieräpaikkaa. Tappiot Jyväskylälle ja Warriorsille kuitenkin kertoivat sen, että kotietu välieriin saattaa vielä tällä kaudella olla kiven takana. OTS:n hyvin treenannut porukka ja laaja pelaajapakka kuitenkin asettavat Porvoon tässä arviossa toiseksi finaalijoukkueeksi. Todennäköisesti se kuitenkin tarkoittaa sitä, että välierissä Jyväskylä pitää kaataa vieraissa mikä olisi todella kova temppu.

SM-sarjan hännänhuipuiksi ovat tällä kaudella ajautuneet Kuopio ja Linna. Varsinkin Kuopio on ollut pahassa pyörityksessä joitain joukkueita vastaan. Joukkue menetti muutaman maajoukkuepelaajan ja muiden poissaolojen takia Kuopio on heikentynyt viime kaudesta selvästi. Sama sanat pätevät Hämeenlinnaan, mutta joukkue onnistui kuitenkin Kuopion voittamaan kotonaan. Joukkueiden keskinäinen kohtaaminen Kuopiossa 16.9 onkin ns. ’kuolemanottelu’. Häviäjä lähtee lähes varmasti 1.divariin ja voittaja jatkaa korkeimmalla sarjatasolla. Alkukauden perusteella näyttää selkeältä että Kuopio matkaa ensi kaudeksi divariin.

Ennustus:

Välierät: Warriors vs HRC ja Jyväskylä vs OTS. Finaali Warrios vs OTS. Warriors mestari. Kuopio putoaa.

 

Naisten SM-sarja

Naisten SM-sarja on ollut tasaisempi kuin aikoihin ja mikä hienointa, lähes kaikki pelit pelataan 15vs15. Naisrugbylla on Suomessa ollut menneinä vuosina vaikeuksia pelaajien värväämisessä ja täysien joukkueiden saamisessa kentälle. Nyt kuitenkin SM-sarja joukkueet ovat päässeet suurimmaksi osaksi tästä ongelmasta eroon.

Kauden yllättäjänä voidaan pitää Turun naistenjoukkuetta. Turkulaiset ovat tällä kaudella nousseet ryminällä haatamaan ns. ’vanhoja joukkueita’. Tahtovoitto Jyväskylästä ja niukka tappio Tampereelle ovat esimerkkinä Turun naisten kovasta kehittymisestä.

Vaikka sarja on ollut tasainen, niin kahdelle parhaalle joukkueelle tuskin löytyy pysäyttäjää tänä vuonna. Tampere ja Helsingin HRC ovat pelanneet finaaleissa kaudesta 2015 lähtien eikä tälle tule muutosta Porissakaan. Kun vielä naisten 7-maajoukkueessa pelaavat pelaajat palaavat 15-pelin pariin, niin tasoero näkyy selvästi viimeistään välierissä.

Sarjan perälle on juuttunut takavuosien kestomenestyjä Helsingin Warriors. Sukupolvenvaihdosta läpikäyvä joukkue on ottanut muutaman kerran rumasti takkiin kauden aikana, joten välieriin ei ole joukkueella asiaa.

Jyväskylä ja Turku ratkaisevat keskinäisen järjestyksensä 2.syyskuuta Jyväskylässä pelattavassa pelissä. Alkukauden perusteella Turku nousee niukasti kolmanneksi. Välierissä kyyti on kuitenkin molemmille kylmää.

Ennustus: välierät HRC vs Jyväskylä ja Tampere vs Turku. Finaali HRC vs Tampere. HRC mestari.

 

Miesten 1.divisioona

Miesten 1.divariakin rukattiin uuteen uskoon täksi kaudeksi, kun Tampere, Turku ja Espoo tiputettiin tylysti SM-sarjan kolmena viimeisenä divariin, ja divarista potkittiin alisuorittajat uuteen 2.divariin. Hieman parranpärinää herättänyt päätös on kuitenkin osoittautunut loistavaksi vedoksi Suomen Rugbyliitolta. Espoo ja Turku olisivat saaneet pahasti selkäänsä SM-sarjassa, mutta voivat nyt rauhassa kehittää toimintaansa ja uutta pelaajistoa. Tampere olisi tämän vuoden nipullaan pärjännyt SM.sarjassa, mutta viime vuoden esityksillä eivät. Hienoa kuitenkin nähdä ettei Tampere ole jäänyt voivottelemaan kohtaloaan, vaan joukkue on vain saanut uutta motivaatiota ja hakee nyt todella nälkäisenä nousua sarjaporrasta ylemmäksi. Täysin uutena joukkueena divariin liittyi Tallinnan Kalev. Joukkue tuli hakemaan Suomesta pelejä, koska Virossa ei käytännössä ole kansallista sarjatoimintaa. Kalev onkin osoittautunut todella kovaksi lisäksi Suomen sarjoihin.

Miesten 1.divarissa on alkukaudella kaksi joukkuetta selvästi erottunut muista. Tampere ja Tallinna ovat pelanneet aika suvereenin alkukauden ja keskinäisen pelin päättyessä todella niukasti Tallinnalle, ei liene epäilystä että nämä joukkueet pelaavat myös 1.divarin finaalissa Porissa. Tallinna voittanee runkosarjan, mutta finaali Porissa onkin jo toinen asia. Tampereen peliesitykset ovat parantuneet, kun taas Tallinna on hieman hyytynyt. Lisäksi Tampereelta on lyhyt matka Poriin, kun taas Tallinnalla tulee lähes koko viikonlopun mittainen reissu finaaleihin. Odotettavissa on kuitenkin todella mielenkiintoinen divarin finaali.

Kolme muuta joukkuetta divarissa ovat hieman jääneet jälkeen kahdesta kärkijoukkueesta. Turku, Espoo ja Warriors2 ovat mitelleet sangen tasapäisesti keskenään, Turun ollessa tällä hetkellä kolmantena muutaman pelin enemmän pelanneena. Turku lienee turvassa tippumiselta voitettuaan Warriors2sen jo kahdesti ja Espoon kerran. Lisäksi joukkueen peliesitykset ovat parantuneet kauden mittaan. Espoon ja Warriors2sen välillä tulee näin ollen tiukka kamppailu 4.sijasta. Warriors2 on hävinnyt kaikki pelinsä tällä kaudella, mutta joukkue on kerännyt häviäjän bonuspisteitä sen verran hyvin, että voitto Espoosta nostaa joukkueen heti pois putoajan paikalta, 2.9 onkin näiden joukkueiden kuolemanottelu; häviäjä tippuu lähes varmasti ja voittaja säilyy lähes varmasti.

Ennustus: välierät Tallinna vs WRC2 ja Tampere vs Turku. finaali Tallinna vs Tampere. Tampere nousee. Espoo tippuu.

 

Miesten 2.divari

Miesten alin sarjataso pelataan kahdessa lohkossa, itäisessä ja läntisessä. Kummankin lohkon voittajat sitten pelaavat 2.divarin finaalissa Porissa, ja voittaja nousee halutessaan 1.divariin. Suomalaisen rugbyn kannalta on ollut todella hienoa, että myös alimmalla sarjatasolla on pelattu todella kovia pelejä 15vs15.

Länsilohko:

Lännessä kaikki joukkueet ovat pelanneet 3 peliä, ja Pori johtaa lohkoa 10 pisteellä. Heti kannassa vaanivat Vaasa 9 pisteellä ja Ahvenanmaa 7 pisteellä. Seinäjoella on kasassa 5 pistettä. Peliesitysten perusteella Pori ja Vaasa ovat ne joukkueet jotka ratkaisevat kärkipaikan kohtalon. Ahvenanmaa aloitti hyvin, mutta tappio Seinäjoelle ja ulkomaalaisvahvistuksen loukkaantuminen söivät eväitä todella paljon. Lisäksi Ahvenanmaa pelaa kaikki loput pelinsä vieraissa, joten saarelaisilla on todella vaativa tehtävä nousta lohkon voittajaksi. Toisaalta kaikki on heidän omissa käsissään. 3 voittoa 3 pelistä, niin Ahvenanmaa pelaa Porin finaalissa. Seinäjoki teki aikamoisen yllätyksen kaatamalla Ahvenanmaan vieraissa kauden ensimmäisessä pelissään, mutta Vaasaa ja Poria vastaan kyyti oli kylmää. Seinäjoki kamppailee näillä näkymin lohkon kolmannesta sijasta Ahvenanmaan kanssa.

Pori kohtasi Vaasan 10.6 vieraspelissä, ja Vaasa pelasi todella hyvin voittaen 40-14. Porilaisten pitää parantaa roimasti seuraavaan Vaasapeliin, mikäli haaveet pelaamisesta kotifinaalissa halutaan pitää elossa. Vaasan joukkueen ydin on todella kokenut ja rutinoitunut. Vaikka pelaajatilanne ei ole yhtä hyvä kuin Porissa, saavat vaasalaiset todella kovan aloituskokoonpanon jalkeille jos poissaoloja ei tule paljoa.

19.8 Porissa onkin luvassa todella mielenkiintoinen rugbypäivä. Porin naiset pelaavat oman pelinsä, ja 2.divarin länsilohkosta ovat kaikki joukkueet paikalla. Seinäjoki ja Ahvenanmaa pelaavat oman pelinsä Porissa matkustusteknisistä syistä, Sokerina pohjalla on Porin ja Vaasan kohtaaminen. Näiden pelien voittajat säilyttävät vielä mahdollisuuden finaalipaikkaan, kun taas häviajillä mahdollisuudet heikkenevät huomattavasti. 19.8 jälkeen siis länsilohkon tilanne selkenee aika tavalla.

Ennustus: Pori kairaa väkisin kotivoiton Vaasasta ja kaataa jäljellä olevissa otteluissa Ahvenanmaan ja Seinäjoen, eli Pori finaaliin lännestä.

Itälohko:

2.divarin itälohkossa kaikki on vielä aika auki. Lohkoa johtaa Joensuu, mutta he ovat pelanneet vain kaksi peliä. Helsinki RC:n 2joukkue on pelannut vasta yhden pelin. Näin ollen paljon rugbya pitää pelata, ennen kuin itälohkon voittaja on selvillä. Lohkon arvioimista vaikeuttaa myös se, että lohkossa pelaa kaksi 2joukkuetta. Näiden joukkueiden pelaava kokoonpano saattaa vaihdella todella paljon pelien välillä. Joten esimerkiksi Joensuulla saattaa olla vastassaan täysin eri HRC2 kotipelissään ja vieraspelissään. Joensuu kuitenkin voitti Jyväskylän 2joukkueen jo kertaalleen, joten Joensuulla on kykyä voittaa kovia pelejä. Mikäli Joensuu pystyy voittamaan Helsingin vieraissa 26.8, niin tie finaaliin on auki. Uutena täksi kaudeksi 2divariin liittynyt Saimaa Sharks Lappeenrannasta on tänä vuonna vasta opintoreissulla.

Ennustus: Joensuu voittaa niukasti HRC2sen vieraissa ja menee idästä finaaliin.

Finaali Pori vs Joensuu. Pori nousee 1.divariin.

 

 

You must be logged in to post a comment Login