Lajiesittely

Pelin tarkoitus

Rugbyottelun tarkoituksena on, että kaksi viidentoista pelaajan joukkuetta sääntöjä, reilun pelin henkeä ja hyvää urheiluhenkeä noudattaen pyrkii tekemään mahdollisimman paljon pisteitä. Joukkue, joka pystyy palloa kantaen, syötellen, potkien ja maaleja (yritys, try) tehden tekemään enemmän pisteitä, on ottelun voittaja.

 

 

 

Lajiesittely

Rugby on perinteikäs palloilulaji, joka sai alkunsa Englannissa 1820-luvulla. Lajissa on vastakkain kaksi 15 pelaajan joukkuetta. Pelissä on tavoitteena palloa kantamalla, syöttämällä, tai potkaisemalla edetä vastustajan maalialueelle ja tehdä maali eli try. Maali syntyy, kun pelaaja painaa pallon maahan vastustajan maalialueella. Maalialue on leveydeltään koko kentän levyinen, eli n. 70 metriä ja syvyydeltään 10-22 metriä. Try tuo joukkueelle 5 pistettä ja lisäpisteyrityksen. Lisäpistepotku (2 pistettä) suoritetaan potkaisemalla pallo maalipylväiden väliin, poikkipuun yläpuolelle. Pelaaja voi yrittää myös pudotuspotkumaalia, eli drop:ia. Tämä suoritetaan pelitilanteessa pudottamalla pallo maahan ja potkaisemalla se maalipylväiden väliin. Pudotuspotku tuo joukkueelle 3 pistettä. Kolme pistettä saa myös potkaisemalla rangaistuspotkun maaliin.

Rugbyssa koko joukkue hyökkää ja koko joukkue puolustaa. Silti joukkueen pelaajat voidaan jakaa karkeasti roolien mukaan. Etukentän pelaajat (nro 1-8, forwards) ovat yleensä fyysisempiä vääntäjiä, kun taas takakentän pelaajat (nro 9-15, backs) ovat nopeampia, teknisempiä ja taitavampia pallollisessa pelissä. Pelipaikoista puhuttaessa ei välttämättä kannata käyttää termejä hyökkääjä ja puolustaja, sillä ne ovat sisällöllisesti ristiriitaisia rugbyssa.

Rugbyssa nähdään myös paljon taklauksia ja muita kontaktitilanteita. Monet näistä kontakteista saattavat asiaan vihkiytymättömän silmissä näyttää pelkästään kasoilta, joissa on epämääräinen massa pelaajia. Kaikilla näillä on kuitenkin tarkoituksensa ja sääntönsä. Taklaukset on sallittu koko vartaloon, hartialinjasta alaspäin. Oikeaoppisessa rugbytaklauksessa taklaajan tulee pyrkiä saamaan ote taklattavan vartalon ympäriltä. Vain pallollista pelaajaa saa taklata.

Kasoja eli rykelmiä voi pelissä muodostua kolmella eri tavalla. Scrum eli rykelmäaloitus on yksi tapa käynnistää peli uudelleen. Siinä 8 pelaajaa kummastakin joukkueesta punnertaa toisiaan vastaan pallon hallinnasta. Periaatteessa sitä voisi verrata jääkiekon b-piste -aloitukseen. Ruck ja maul ovat rykelmiä, jotka syntyvät pelin ollessa käynnissä.

Alla linkki aloittelijan oppaaseen. Se kannattaa selata läpi jos olet aloittamassa harrastusta tai aiot tulla seuraamaan rugbypeliä!

Aloittelijan opas suomeksi