Risto around the world in Rugby

By
Updated: huhtikuu 23, 2017

Pori Rugbyn miesten joukkueen parhaan pelaajan palkinnon kauden 2013 päätteeksi voitti flyhalf Risto Peltomäki. Risto on siitä erikoinen pelaaja seuran historiassa, että hän on toistaiseksi ainoa parhaan pelaajan pystin voittanut henkilö, joka ei ole Pori Rugbyn kasvatti. Riston rugbyhistoria on lähes yhtä mielenkiintoinen kuin mies itse, joten tässä tulee tosi huikeeta settiä.

 

Riston joukkue Usassa

’Lähdin syksyllä 2012 SAMK:ista vaihto-opiskelijaksi Tennesee tech university Yhdysvaltoihin. Kämppäkäverini asuntolassa oli Etelä-Afrikasta ja hän sai mut houkuteltua yliopiston rugbyjoukkueen treeneihin. Eräänä kauniina päivänä sitten menin treeneihin ja se oli menoa. Olin Suomessa pelannut futista ja lätkää, mikä oli aika hyvä pohja rugbyn aloittamiselle. Jääkiekossa olin tottunut kontaktipelaamiseen, joten ihmiseen kiinni käyminen oli tuttua puuhaa. Lisäksi rugbyn sosiaalinen puoli tuli heti selväksi, mistä hyödyin todella paljon myös myöhemmin seikkaillessani maailmalla. Palasin Suomeen tammikuussa 2013 ja kun kuulin että Porissakin on rugbyjoukkue, niin menin välittömästi toimintaan mukaan.’

Risto siis liittyi Porin vahvuuteen alkutalvesta 2013, ei

ja homma toimii

kä aikaakaan kun sekä ystävät ja vastustajat tunsivat Porin keskikentällä hääräävän punapään nimeltä ja maineelta. Risto tykkää puhua, ja joistain vastustajista se on joskus saattanut tuntua jopa ärsyttävältä. Lujaa käyvän suuvärkin lisäksi, Riston kädet ja jalat myös käyvät vinhasti, joten puheiden tueksi on myös kovia näyttöjä pelikentällä. Esimerkiksi Kuopiossa Risto teki lähtemättömän vaikutuksen sekä Kuopion pelaajiin että kaupunkiin.

Risto siis pokkasi pelaajien äänestyksessä 2013 kauden päätteeksi parhaan pelaajan palkinnon. Kesällä 2014 Risto myös pelasi ensimmäisenä, ja toistaiseksi ainoana, Pori Rugbyn miespelaajana Suomen maajoukkueessa Bosniaa ja Norjaa vastaan. (Pori Rugbyn naispelaajiahan on ollut maajoukkuepeleissä useampia). ’Maajoukkuepelit olivat huikea kokemus! Varsinkin voitto Bosniasta kotiyleisön edessä jäi ikuisesti mieleen. Harmillisesti työ -ja opiskelukiireiden takia maajoukkuepelejä ei ole sen jälkeen tullut lisää.’

Voitokas joukkue

Riston kausi 2015 katkesi ennen aikojaan. Ei kuitenkaan loukkaantumisen vuoksi, vaan edessä oli lähtö työkomennukselle Jakartaan Indonesiaan. ’Töiden jälkeen Indonesiassa ei oikein ollut mitään tekemistä, enkä oikein päässyt sisälle paikalliseen kulttuuriin. Löysin kuitenkin Jakarta Komodos rugbyseuran, jonka riveissä pelasin kauden 2015-16. Ilman liittymistä Komodosiin, olisi vuodestani tullut töiden ulkopuolella aika tylsä. Treenit ja pelit toivat kuitenkin hienoa vaihtelua arkeen, ja kuten kaikkialla muuallakin, myös Jakarta Komodos oli äärimmäisen sosiaalinen seura. Vuoden kohokohtana oli varmasti treenileiri Lombokin saarella, missä yksi pelaajista omisti lomakylän. Niin ja tuli myös voitettua Indonesian mestaruus! Näistä kaikista olisin jäänyt paitsi ilman rugbya’.

Jakarta Komodos

Kesällä 2016 oli kuitenkin edessä paluu Suomeen, ja Risto ottikin taas haltuunsa Porin takakentän pelintekijän roolin. Seuran ja lajin tulevaisuuden Risto näkee Suomessa valoisana, oman pelaajauransa ei niinkään. ’Suuri unelmani on päästä pelaamaan forwardia! Olen jo muutaman vuoden määrätietoisesti lisännyt lihasmassaani ja kehittänyt fyysistä pelaamistani. Ehkä tänä vuonna jo onnistaa!’.

Pori Rugby järjestää 2.5 alkaen Miesten ja Naisten alkeiskurssin. Lisätietoja näiltä sivuilta, Pori Rugbyn facebookista tai instagramista.

 

You must be logged in to post a comment Login