Rugbya ja Hobitteja

By
Updated: maaliskuu 12, 2017

Rugby raportti osa 2:

Tällä kertaa vuorossa raporttia Aucklandista, Uudesta-Seelannista ja otteluna Super Rugby rd3 ottelu Blues v Highlanders, eli kaksi NZ joukkuetta vastakkain.

Rugby täällä Uudessa-Seelannissa on jotakuinkin vastaavassa asemassa kuin lätkä kotoisassa Suomessa, eli selkeä ykköslaji ja kaikki seuraavat (tai ainakin esittävät seuraavansa) lajia ja kannustavat omia joukkueitaan.
Uuden-Seelannin maajoukkue All Blacks on pyhä ja (harvinaisen) tappion osuessa kohdalle on kyseessä likimain kansallinen surupäivä. All Blacks pelaajia pidetään sankareina ja esimerkkeinä nuorisolle ja tämä ihailu ylittää seurajoukkue rajat.

Mutta sitten itse ottelun lähtökohtiin:
Kotijoukkue Bluesilla oli allaan voitto Rebelsistä ja tappio Chiefseille kauden ekoista peleistä, jotain Uuden-Seelannin rugbyn tasosta kertoo että joukkueilla on varaa istuttaa All Blacks pelaajia vaihtopenkillä…

Highlandersilla vuorostaan oli allaan 2 tappiota ja hakivat siis kauden avausvoittoa mutta pahasti varamiehisenä, kauden avauspelit kun olivat vaatineet veronsa ja useampi avainpelaaja oli sairastuvalla loukkaantumisien vuoksi.

Peli lähti käyntiin melko odotetusti, Highlanders tunnetaan joukkueena joka käyttää erittäin paljon potkuihin perustavaa taktiikkaa ja tämäkään peli ei ollut poikkeus. Hienoisena yllätyksenä voidaan pitää että Blues lähti vastaamaan tähän myöskin potkutaktiikalla joten ensimmäiset minuutit olivat melkoista pallorallia kummankin joukkueen potkiessa palloa edestakaisin kenttää.

Muutaman minuutin jälkeen alkoi käymään selväksi että Highlanders osaa tämän taktiikan paremmin, ja onnistuivat saamaan hyökkäyksen Blues päätyyn ja hyvin pian saivatkin penaltyn ja siitä pelin avauspisteet 0-3 vieraille. Noin 15minuutin kohdalla Highlandersien backit onnistuivat murtamaan Blues puolustuksen, mutta Bluesin Full-back onnistui taklaamaan Highlandersin Wingin juuri kun tämä oli syöksymässä Try-viivan yli ja samalla tältä karkasi pallo näpeistä.

Noin 25min pelin jälkeen nähtiin pelin ainoa try kun Highlanders purkivat pallon potkulla omalta alueeltaan kauas Blues päätyyn ja soikiopallo päätti näyttää arvaamattomuutensa: Kaksikin Bluesin pelaaja koitti saada palloa kiinni mutta pallo otti todella ennalta-arvaamattomia pomppuja ja Highlanders hyökkääjät pääsivät kaappaamaan pallon ja juoksemaan tryn. Myös Conversio upposi joten 0-10 vieraille.

Eka Halffi eteni loppuun hyvin samalla kaavalla kuin oli alkanutkin mutta, Highlanders puolustus oli tänään kuin muuri joten Blues joutui tyytymään penalty goaleihin, tauolle mentiin lukemissa 6-13.

Toiselle Halffille Blues muuttikin selkeästi taktiikkaansa, unohtivat potkupelin ja lähtivät vyöryttämään hyökkäyksiään vahvasti forwardeihin nojaavalla pelillä. Tämä tuottikin melko nopeasti tulosta Bluesin saadessa penalty goalin, 9-13 ja noin 10min tästä toisen joka sekin upposi sisään 12-13.

Puoliaika jatkui tasaisena vääntönä Highlandersin saadessa vielä yhden penalty goalin 12-16. Aivan pelin viime minuuteilla Blues sai todella hyvän vyörytyksen aikaan ja pääsivätkin ihan Try-viivan tuntumaan, mutta Highlanders puolustus kesti ja Blues tiputti pallon eteenpäin ja peli päättyi. Highlanders pääsi juhlimaan kauden avaus voittoa.

Peli oli ihan viihdyttävä ja jännittävä loppuun asti mutta pelillisesti se ei tarjonnut kovin paljoa, molemmat joukkueet sortuivat todella paljon virheisiin, isoimpina ehkä useat knock-onit, myöskin Bluesin line-outit olivat todella huonoja ja Landers onnistuikin ryöstämään useamman.

Highlandersin potkupeli tuntui välillä olevan myöskin todella ”toivotaan toivotaan”, ja mielestäni useasti paljon parempi ratkaisu olisi ollut juosta pallon kanssa kontaktiin kuin roiskaista potkua vähän sinnepäin.

Tälläistä tällä kertaa, reissu toiselle puolelle maailmaa alkaa olemaan ohi, joten kohta pääsee aloittelemaan omaa rugby kautta!

You must be logged in to post a comment Login